Laatste Minuut Risico Analyse

foto bouwplaats

De interventie in het kort

De interventie is gericht op persoonlijke bewustwording onder medewerkers van gevaarlijke situaties en op het elimineren van risico’s op de werkplek. Voordat men aan een taak begint, moet er een Laatste Minuut Risico analyse (LMRA) worden uitgevoerd. Hierbij moet de medewerker voor zichzelf onder andere de volgende vragen beantwoorden: ‘Weet ik waar en wanneer ik wat moet doen?’, ‘Weet ik wat daarbij de mogelijke gevaren zijn?’ ‘Weet ik hoe ik die gevaren kan voorkomen?’ Deze vragen zijn aan de medewerkers verstrekt op bankpas-formaat, zodat men ze makkelijk bij zich kan dragen. Met een speciale (wereldwijde) veiligheidscampagne ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’ is een bredere context gecommuniceerd van het belang van veilig werken. Onderdeel van de campagne is een set veiligheidstools, waarvan de LMRA er een van is.

Kerngegevens
NaamLaatste Minuut Risico Analyse (LMRA)
OntwikkelaarBAM Infra Nederland
Gebruikt inEén grote onderneming in de bouwsector
AardHet uitvoeren van een korte risicobeoordeling vlak voor de start van de werkzaamheden
ToepasbaarheidDe interventie is hier in de bouw toegepast, maar in principe kan deze worden toegepast in elk bedrijf ongeacht afmeting of sector
ContactpersoonHans-Peter Bruggink, BAM Infra Nederland

Doel en doelgroep

Het doel van de interventie is om medewerkers zelf gevaren op de eigen werkplek te laten identificeren en om risico’s en gevaarlijke omstandigheden te elimineren die tot een mogelijk incident kunnen leiden. Het gesprek aan (durven) gaan met collega’s en leidinggevenden speelt hierbij een belangrijke rol.De doelgroepen van de interventie zijn operationele medewerkers, (onder)aannemers en ingehuurde medewerkers.

Verwachte effecten

Aspecten in de organisatie waarop de interventie naar verwachting effect heeft zijn: ’plannen en procedures’, waarbij het met name gaat om het stilstaan bij de mogelijke risico’s van het werk, maar ook ‘motivatie en commitment’ waarbij het gaat om de betrokkenheid van medewerkers bij het onderwerp veiligheid.

Invoering en uitvoering

Bij de invoering van de interventie zijn er een aantal randvoorwaarden waar aan dient te worden voldaan, wil deze succesvol zijn. Zo dient er draagvlak te zijn bij het management, is er betrokkenheid nodig vanuit de doelgroepen en moet er sprake zijn van een goede sfeer binnen de organisatie met open onderlinge communicatie.De interventie is volledig zelfstandig uitgevoerd en is een continu proces dat weinig tijd kost (één manuur per week). Verder zijn de directe kosten (exclusief personeelskosten) minder dan 1000 euro.

Inschatting effectiviteit van de interventie

De aandrager denkt dat de interventie in sterke mate heeft bijgedragen aan de veiligheid en dat de doelen van de interventie grotendeels zijn bereikt. De effectiviteit van de interventie is door de aandrager niet systematisch onderzocht. Wel wordt gesteld dat de interventie als effectief kan worden gezien als een medewerker bewust de gelegenheid neemt om stil te staan bij mogelijke risico’s.