Gaspakkenoefening MOD

Ontsmettingstraining RIVM-gaspakkenteam door LTFO

Het RIVM-gaspakkenteam is op 17 februari door de ontsmettingseenheid van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) getraind in het doorlopen van de ontsmettingsprocedure. Ook kreeg het team informatie over hittestuwing: wat is het, hoe herken je het en hoe kun je het voorkomen? Vervolgens gingen de gaspakken aan. 

In deze training was iemand onwel geworden in een laboratorium met potentieel gevaarlijke stoffen. De gaspakdragers gingen naar binnen, gaven een terugkoppeling van de situatie in het laboratorium en namen monsters. Daarna keerden zij terug naar de opstellijn om ontsmet te worden door de ontstemmingseenheid van LTFO. 

Want juist dat schoon uit een gaspak komen is zeer belangrijk. De experts van het LTFO hebben de RIVM gaspakdragers getraind in de ontsmettingswerkwijze. En dat is uitgebreid geoefend. 

Het RIVM heeft geen eigen ontsmettingseenheid en is daarom blij met de samenwerking met het LTFO. Het LTFO en het RIVM trainen en oefenen jaarlijks meerdere keren, samen met de CBRN-Responseenheid en de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD). Bij incidenten waar het Protocol Verdachte Objecten (PVO) van toepassing is werken deze expertise-eenheden ter plaatse nauw samen in de respons.

Juist dat schoon uit een gaspak komen is zeer belangrijk. 

Het RIVM-gaspakkenteam maakt onderdeel uit van de Milieuongevallendienst (MOD) en kan worden ingezet bij incidenten waarbij het hoogste beschermingsniveau vereist is. Bijvoorbeeld bij PVO-incidenten. Het gaspakkenteam kan metingen en bemonsteringen uitvoeren in een potentieel gevaarlijke omgeving.

Zo kan de identiteit en verspreiding van gevaarlijke stoffen in kaart worden gebracht. Het gaat hier vooral om onbekende stoffen en organismen of om bekende stoffen met een hoog risico. Het RIVM-gaspakkenteam opereert altijd in tweetallen. Een inzetleider begeleidt het team en bespreekt met hen de inzetstrategie.  

Terug naar Goed Voorbereid