Programma grieppreventie

Nationaal Programma Griepprik (NPG)

Het programma

Doel van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) is om kwetsbare groepen (60-plussers en mensen met een risico-indicatie zoals een hart-, long of nierziekte, diabetes mellitus of een verminderde immuniteit) te beschermen tegen de gevolgen van influenza.

Hoogtepunten 2016

Implementatie van de veilige naaldsystemen

Europese richtlijnen hebben ertoe geleid dat werkgevers van alle lidstaten verplicht zijn om hun medewerkers te beschermen tegen prikaccidenten. Deze richtlijn geldt ook voor vaccinaties binnen het NPG. Dat betekent dat uitvoerders in staat worden gesteld om gebruik te maken van ‘veilige naaldensystemen’, ofwel naalden met een ingebouwd veiligheids- en beschermingsmechanisme. Aangezien er nog geen vaccins zijn op de markt met een geïntegreerd veilige naaldsysteem, heeft het RIVMer in 2016 voor gezorgd dat de vaccins zonder naald werden geleverd en de uitvoerders zelf hun eigen naalden konden bestellen. Ook  zijn verschillende stakeholders – waaronder de huisartsen - geïnformeerd. In overleg is  het juiste scenario voor implementatie tot stand gekomen.  

De E-learning module ‘Griepvaccinatie in de praktijk’ van de SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) is in 2016 bovendien uitgebreid met een aparte module ‘Vaccineren met veiligheidsnaalden’. De e-learning module is bedoeld voor doktersassistenten, (huis)artsen en andere professionals die betrokken zijn bij het uitvoeren van de griepcampagne

Aanbesteding van de monitor van de vaccinatiegraad

De jaarlijkse monitor van de vaccinatiegraad wordt gebruikt om het bereik van het NPG te meten. In 2016 is de monitor aanbesteed. NIVEL is de partij aan wie het is gegund.

Vooruitblik 2017

Het RIVM-CvB zal in overleg met de betrokken partijen kijken of de toegankelijkheid van het NPG verder kan worden verbeterd. Dan gaat het bijvoorbeeld over het moment waarop mensen de griepprik kunnen halen. Een verbeterde toegankelijkheid van het NPG zou er toe kunnen leiden dat mensen minder drempels ervaren om zich te laten vaccineren.