Deskundigheidsbevordering

Deskundigheidsbevordering

[[{"fid":"2083","view_mode":"default","attributes":{"alt":"Bijscholing NIPT","title":"Bijscholing NIPT","style":"width: 250px; height: 166px; float: left;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Bijscholing NIPT","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Bijscholing NIPT"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Bijscholing NIPT","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Bijscholing NIPT"}},"link_text":null}]]De bevolkingsonderzoeken zijn voortdurend in ontwikkeling. Om te garanderen dat professionals in alle lagen van de keten op de hoogte zijn van voor hen relevante ontwikkelingen, is scholings - en voorlichtingsmateriaal essentieel. Het RIVM-CvB faciliteert en verstrekt informatie over het screeningsperspectief en stelt de landelijke programmaspecifieke draaiboeken beschikbaar aan alle betrokkenen. Zodoende draagt het RIVM-CvB bij aan het in stand houden en vergroten van de kennis en bekwaamheid van de brede groep van professionals die betrokken zijn bij de bevolkingsonderzoeken en screeningen. Denk aan medisch analisten, verloskundigen, huisartsen en medisch specialisten. Dit is een continu proces, dat ook in 2016 veel aandacht vroeg.

Invulling en middelen

Per groep – waarvan de deskundigheid moet worden bevorderd - wordt gezocht naar de juiste middelen. De middelen die hiervoor beschikbaar zijn, variëren van voorlichtingsbijeenkomsten en -films, tot supervisie, animaties en e-learningmodules. Met name dit laatste middel – e-learning - wordt succesvol ingezet en gewaardeerd door de professionals. In 2016 heeft het RIVM-CvB diverse e-learning modules ontwikkeld.

Landelijke uniformiteit

Het RIVM-CvB faciliteert en verstrekt informatie over het screeningsperspectief en stelt de landelijke programmaspecifieke draaiboeken beschikbaar aan alle betrokkenen.

Als er sprake is van een innovatie – denk aan de uitbreiding van de hielprik of de invoering van het veilige naaldsysteem in 2016 - of in het geval er een nieuw bevolkingsonderzoek wordt geïmplementeerd zoals voor darmkanker, neemt het RIVM-CvB – in afstemming met de screeningsorganisaties - een actieve rol in. Hetzelfde geldt op momenten dat er sprake is van een onjuiste of onvolledige uitvoering van het bevolkingsonderzoek. Dit, om ervoor te zorgen dat de deskundigheidsbevordering een landelijke uniformiteit kent en de kwaliteit van de inhoud goed is. Vanuit haar landelijke regierol heeft het RIVM-CvB immers als geen andere partij het overzicht over de organisatorische en inhoudelijke veranderingen die een innovatie of een nieuw programma met zich mee brengen. Die kennis zet het RIVM-CvB graag in om goed invulling te geven aan de deskundigheidsbevordering als het gaat om innovatie of optimalisatie van een programma.