
Januari 2018 | Nummer 1
https://magazines.rivm.nl/2018/01/altijd-alert
Een grote brand of een incident met chemische, biologische of radioactieve stoffen maakt mensen in de omgeving onrustig. Ze horen sirenes, zien rookwolken en ruiken vreemde geuren. De schrik zit er vaak goed in. Mensen willen zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en of er gevaar is voor hun gezondheid. Het RIVM is inzetbaar vóór, tijdens en na milieu- en stralingsongevallen. Daarvoor zijn we 24/7 bereikbaar en beschikbaar. Dit online magazine ‘Altijd alert’ biedt informatie over onze dienstverlening.
Het RIVM ondersteunt lokale en regionale overheden en de rijksoverheid bij de voorbereiding op ongevallen en rampen, bij het bestrijden van ongevallen en rampen in de acute fase en in de nafase. Het RIVM verzamelt en deelt informatie en ontsluit kennis op dit gebied.
Het RIVM meet vrijgekomen gevaarlijke stoffen in lucht, bodem en water. Maar de responstaak van het RIVM gaat verder dan alleen het meten en analyseren van stoffen en straling. We kunnen bijvoorbeeld berekenen hoe de gevaarlijke stoffen zich verspreiden. Daarbij beoordelen we de risico’s voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. Niet alleen in de acute fase, tijdens het incident, maar ook na afloop. Dan adviseren we bijvoorbeeld over nut en noodzaak van psychosociale hulpverlening. Op deze manier ondersteunt het RIVM lokale en regionale overheden, brandweer, GGD’en en hulpdiensten.
Samen in de ketenHet RIVM werkt samen met andere organisaties en kennisinstituten om lokale en regionale overheden eenduidige adviezen te kunnen geven bij een incident of ramp. Dat zijn bijvoorbeeld het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), Rikilt, TNO en Defensie. Juist dit netwerk van (crisis)partners maakt het mogelijk tijdens incidenten snel de benodigde kennis en kunde in te zetten. Samen met deze partners trainen en oefenen we regelmatig. Dat is belangrijk om de kennis en vaardigheden die tijdens incidenten nodig zijn, goed te blijven ontwikkelen en beheersen. In dit online magazine leest u daarover.
Laagdrempelig
Het RIVM streeft naar een dienstverlening die laagdrempelig en toegankelijk is. Daarvoor ontwikkelen we onder andere praktische instrumenten. In dit magazine kunt u lezen over de app Incident, over Pluimradar en over een nieuwe alarmeringstool voor het Nationaal Meetnet Radioactiviteit.
Ontwikkelingen en ambities
De samenleving verandert snel. De moderne maatschappij vraagt om oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de burger. Ook de producten en diensten van onze responsorganisatie veranderen daarin mee. Onderzoek uit 2015 wijst uit dat onze dienstverlening nog altijd een welkome aanvulling is op de incidentbestrijdingsorganisatie van gemeenten en veiligheidsregio’s. De vraag van onze opdrachtgevers staat daarbij centraal. We blijven onzen producten en diensten daarom ontwikkelen. Zodat we een optimale ondersteuning kunnen blijven bieden. Het RIVM is altijd alert en zo dragen wij bij aan de gezondheid en veiligheid van mensen.
In het najaar van 2017 hebben we onze strategie bepaald waarmee we onze ambities voor de komende jaren gaan realiseren. Natuurlijk betrekken we onze opdrachtgevers, keten- en netwerkpartners bij de implementatie van deze strategie. In een volgende editie van dit nieuwe online magazine leest u daar meer over.
Het RIVM ondersteunt regionale overheden in de voorbereiding, acute fase en nazorg bij milieuongevallen. De ondersteuning varieert van het uitvoeren van metingen en verspreidingsberekeningen tot het opstellen van een risico inschatting voor mens en milieu. Ook stelt het RIVM kennis en informatie beschikbaar via praktische instrumenten. Een aantal voorbeelden op een rij.
Het RIVM en het KNMI hebben een tool ontwikkeld die (gezondheidskundig) adviseurs gevaarlijke stoffen ((G)AGS) een snelle indruk geeft van de verspreiding van een gaswolk, zoals een rookpluim bij een brand.
De brandweer zet bij een incident met gevaarlijke stoffen vaak een ‘sigaar’ op de kaart. Pluimradar doet dat ook, maar dan dynamisch. Na het invoeren van enkele gegevens over het incident berekent Pluimradar binnen enkele minuten de verwachte verspreiding en laat zie hoe deze op basis van meteovoorspellingen beweegt. Dit helpt bijvoorbeeld bij het aansturen van meetploegen, bepalen van aanrijroutes voor hulpdiensten en beslissingen over mogelijke veiligheidsmaatregelen.
Deze tool combineert een verspreidingsberekening van het RIVM met de actuele weersverwachting van het KNMI. De toepassing is ontwikkeld door RIVM en KNMI, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Sinds april 2017 draait een proefversie die getest is door diverse (G)AGS’en. Begin 2018 is de tool klaar voor gebruik en hopen RIVM en KNMI de toepassing breder toegankelijk te maken.
Modellen en de weerbarstige werkelijkheid
Het voorspellen van verspreiding van stoffen door de lucht is complex. Het RIVM en KNMI maken gebruik van wetenschappelijke verspreidings- en weermodellen. Metingen zullen echter altijd nodig blijven om de berekeningen te verifiëren.
Sinds de zomer van 2016 is de app ‘Incident’ beschikbaar voor iOS en Android. De app ontsluit informatie over gezondheidsrisico’s bij incidenten met gevaarlijke stoffen. De app is bedoeld voor adviseurs gevaarlijke stoffen (AGS) van de brandweer en gezondheidskundig adviseurs gevaarlijke stoffen van de GGD/GHOR.
Met de app maakt het RIVM relevante informatie over gevaarlijke stoffen op een eenvoudige manier beschikbaar. Daarbij komen verschillende scenario’s aan bod, zoals ‘brand’, ‘persoon onwel’ en ‘onbekende stof’. Per scenario worden verschillende stappen beschreven. Die stappen zijn onder andere gebaseerd op werkafspraken tussen de organisaties die samenwerken in de bestrijding van incidenten. Ook instructies voor bijvoorbeeld het nemen van monsters met canisters zijn in de app opgenomen.
Informatie kan gemakkelijk beschikbaar worden gemaakt en worden geactualiseerd. Het systeem is daarmee flexibeler dan bijvoorbeeld een papieren handboek. Daarnaast bevat de app contactinformatie van landelijke partijen die lokale en regionale overheden kunnen inschakelen voor specifieke ondersteuning en expertise. Zo kan de (regionale) gebruiker direct vanuit de app bellen met de 24/7 telefoonnummers van de verschillende ketenpartners.
De app zal in overleg met ketenpartners verder ontwikkeld en verbeterd worden. Heb je vragen of suggesties om de app te verbeteren? Neem dan contact op via incident@rivm.nl.
Het Nationaal Meetnet Radioactiviteit (NMR) is een waarschuwingsmeetnet voor kernongevallen. Bij een ongeval geeft het NMR inzicht in omvang en verloop van de radioactieve besmetting, om zo goed mogelijk beschermende maatregelen voor mens en milieu te kunnen nemen. Bij metingen boven een bepaald niveau worden RIVM en de regionale brandweer automatisch gewaarschuwd. Deze alarmering en de afhandeling van de alarmen worden geautomatiseerd met een tool.
Na een dergelijke alarmering is er snel contact zijn tussen brandweer en RIVM. De toegang tot de NMR-applicatie waarmee de meetwaarden kunnen worden gevolgd, wordt nu verbeterd. De tool maakt het mogelijk een alarm eenvoudig op tablet of smartphone te accepteren en af te handelen. Nu gaat dat nog via een speciale website. De tool zal ook de meetdata van de meetpost die het alarm geeft, tonen. Met deze tool gaat een wens van Brandweer Nederland in vervulling.Op 16 juni 2017 was er een gebruikersbijeenkomst met vertegenwoordigers van de brandweer uit de veiligheidsregio’s, de beheerders van het NMR (RIVM) en de ontwikkelaars (Technolution). Op een interactieve manier is een conceptversie van de tool getoond. De deelnemers hebben hun wensen en verbeteringen kenbaar gemaakt. Deze wijzigingen zullen worden verwerkt in de definitieve tool. Het is de bedoeling de tool in 2018 gereed te hebben voor gebruik.
De responsorganisatie van het RIVM bestaat uit een groep enthousiaste en betrokken deskundigen. Om te zorgen dat zij hun kennis en kunde op een goed niveau krijgen en houden, investeert RIVM in opleiden, trainen en oefenen (OTO).
Het Protocol Verdachte Objecten (PVO) beschrijft hoe verschillende organisaties samenwerken bij incidenten met verdachte objecten die mogelijk gevaarlijk materiaal bevatten..
Eind juni 2017 namen teams van ProRail, het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en het RIVM deel aan een gaspakoefening op het rangeerterrein Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht.
De afgelopen maanden oefenden verschillende organisaties, bestuurders en hulpdiensten de bestrijding van een kernongeval. Daarbij gaat het om jaarlijkse terugkerende alarmoefeningen én om de Nationale Nucleaire Oefening (NNO) De oefeningen vinden plaats in samenwerking met Kerncentrale Borssele (EPZ).
Het opleiden, trainen en oefenen met het mobiel chemisch en biologisch laboratorium (MCBL) is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma voor de responsorganisatie. Voordat je als bioloog of chemicus in het MCBL mag werken, moet je over voldoende kennis en vaardigheden beschikken.