PROASTweb: gebruiksvriendelijke webapplicatie met de rekenkracht van R

In opdracht van het centrum Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM heeft SSC-Campus de rekenkracht van het statistische pakket R gecombineerd met de ASP.Net-technologie van Microsoft. Die is gericht op het bouwen van interactieve webapplicaties. Het resultaat: PROASTweb. De hiervoor gebouwde infrastructuur kan in de toekomst ook worden ingezet voor andere webapplicaties met een R-component.

PROASTweb biedt gebruikers laagdrempelige toegang tot PROAST, zonder dat men R of PROAST hoeft te installeren. PROAST is een door prof. dr. Wout Slob van het RIVM ontwikkeld pakket voor statistische analyse van zogeheten dose-response data. Dat wil zeggen: de beschrijving van de effecten in een organisme die veroorzaakt worden door verschillende stadia van blootstelling aan een stof of voedsel gedurende een bepaalde tijd.

De uitdaging voor SSC-Campus zat in het combineren van R met een gebruiksvriendelijke web-interface. R is ontworpen om één gebruiker tegelijkertijd te bedienen. Webapplicaties moeten vanzelfsprekend meerdere gebruikers tegelijk aankunnen zonder dat die elkaar in de weg zitten. Daarnaast kunnen berekeningen in PROAST lang duren, veel langer dan je een gebruiker wilt laten wachten zonder dat deze iets kan doen.

De gebouwde oplossing laat de gebruiker een analyse specificeren. Die wordt vervolgens in een wachtrij geplaatst. Vaak wordt de berekening onmiddellijk uitgevoerd, maar bij intensief gebruik moet de gebruiker wat langer op de uitkomsten wachten. De gebruiker kan in de tussentijd een andere analyse specificeren of zelfs de browser afsluiten zonder dat de uitkomsten verloren gaan. Op een later moment kan de gebruiker de uitkomsten, in de vorm van tabellen en grafieken, inzien en downloaden.

De functionaliteit van PROAST wordt ingezet voor het Europese project EuroMix (European test and risk assessment strategy for Mixtures). Euromix ontwikkelt een strategie voor het testen van mengsels van chemische stoffen op basis van nieuwe en al bestaande toxicologische testen. Dat is hard nodig, want tot op heden is het niet mogelijk om adequaat risicoanalyses van combinaties van stoffen uit te voeren. PROASTweb maakt PROAST geschikt voor online koppeling met andere systemen die in Euromix gebruikt worden.

Deelnemers aan de Euromix gebruikersgroep kunnen met een RIVM eAccount uitkomsten publiceren en delen in MCRA. Dat is een rekenmodel waarmee de meest realistische schattingen van innamen van stoffen via voedsel kunnen worden verkregen die op dit moment mogelijk zijn.

PROASTweb is vormgegeven in de Rijkshuisstijl en voldoet aan de webrichtlijnen.

Meer weten over de het web-based aanbieden van R pakketten? Neem contact op met klantcontact van SSC-Campus.

 

 Meer weten?

PROASTweb

https://proastweb.rivm.nl/

PROAST

http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Models/PROAST

The R Project for Statistical Computing

https://www.r-project.org/

Euromix

https://www.euromixproject.eu/

MCRA

https://mcra.rivm.nl/