10 jaar RIVM-CvB: op naar de komende 10 jaar!

In 2016 vierde RIVM-CvB zijn 10-jarig bestaan. Op 4 april werd daar met betrokkenen bij stil gestaan tijdens een uitgebreide editie van het CvB-café. Het CvB-café is een jaarlijks terugkerend informele middag voor iedereen die nauw betrokken is bij de bevolkingsonderzoeken. Tijdens deze speciale editie was voor de 140 deelnemers gelegenheid om een kijkje te nemen bij de andere activiteiten van het RIVM. Zo konden zij een bezoek aan het hielpriklaboratorium brengen of een presentatie bijwonen over de risico’s van medische hulpmiddelen en innovaties in toxiciteits- en verouderingsonderzoek. Het daaropvolgende plenaire programma werd ingeleid door Marianne Donker, directeur Publieke Gezondheid bij het ministerie van VWS. Tijdens deze inleiding was ze vol lof over hoe rolvast het CvB de regierol bij de bevolkingsonderzoeken invult. Barbara Hoebee, hoofd van het CvB, liet zien hoe het CvB zich van een kleine groep pioniers in 2006 heeft ontwikkeld tot de regisseur die het nu is. Daarna vertelde Hans Mekenkamp (partner MedicalPhit) over het verleden en toekomst van de ICT-component van de bevolkingsonderzoeken. Tot slot gaf Martina Cornel (hoogleraar Community Genetics, VU medisch centrum) een inspirerende kijk op de ontwikkelingen van de bevolkingsonderzoeken in komende 10 jaar.

Natuurlijk bevat een blik op de toekomst onzekerheden, maar het CvB heeft de ambitie om de bevolkingsonderzoeken toekomstbestendig te maken en te houden. Daarvoor is een continue verkenning nodig van ontwikkelingen op verschillende vlakken. Welke nieuwe technologieën zijn er bijvoorbeeld? En zijn ze toepasbaar in de setting van een bevolkingsonderzoek dat toegankelijk en betaalbaar moet zijn? En zo ja, hoe zorgen we dat ze sneller geïmplementeerd worden? Hierbij dienen dan wel zorgvuldigheid en kwaliteit gewaarborgd te zijn. Maar niet alleen technologieën veranderen. Ook de manier waarop mensen omgaan met technologie verandert en kijken ze anders tegen gezondheid aan. Past dit nog bij de wijze  waarop we bevolkingsonderzoeken en screeningen aanbieden? Hoe ontwikkelen screeningen zich in andere landen, en hoe kunnen we nog meer gebruik gemaakt worden van deze kennis en kunde?

In de afgelopen 10 jaar heeft het veld van de bevolkingsonderzoeken zich sterk ontwikkeld. En daarmee ook alle betrokken organisaties. Ook het CvB is sterk gegroeid in omvang en taken. Gezien de snelheid van zowel technologische als maatschappelijke ontwikkelingen zal de komende 10 jaar mogelijk nog dynamischer worden. Met de lessen van het afgelopen decennia in de achterzak én door het continu monitoren van ontwikkelingen zal het CvB zich met ambitie en vertrouwen in de toekomst storten.