Nieuwe back-up crisisruimte voor RGEN bij Rijkswaterstaat

Foto backup crisisruimte bij RWS

Als er een stralingsincident of kernongeval plaatsvindt, moet het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN) snel bij elkaar kunnen komen. Daarvoor is bij het RIVM een crisisruimte beschikbaar. Sinds kort is er ook een back-up crisisruimte bij Rijkswaterstaat. Een veilige gedachte.

Het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN) bestaat uit acht organisaties. Samen brengen zij bij een (dreigend) stralingsincident, de radiologische situatie in kaart. De informatie van het RGEN vormt de basis voor de adviezen van het Crisis Expert Team straling en nucleair (CETsn). En op basis van deze adviezen kan de overheid passende maatregelen nemen om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen tegen eventuele gevolgen van een kern- of stralingsincident.

De plek waar het RGEN bij elkaar komt is de crisisruimte van het RIVM. Daar heeft iedere organisatie een eigen werkplek met aansluiting op de crisisinfrastructuur CalNet. Om er zeker van te zijn dat er altijd een werkruimte beschikbaar is, is er nu een back-up crisisruimte in Lelystad. Dat heeft het RIVM afgesproken met het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat.

Het RGEN kan indien nodig uitwijken naar Lelystad en gebruik maken van deze back-up crisisruimte bij het WMCN. Alle benodigde voorzieningen, zoals CalNet, zijn ook hier beschikbaar.

Het RGEN zal met regelmaat ook in de back-up crisisruimte trainen en oefenen. Zo kan ook hier in crisistijd goed samengewerkt worden.

De organisaties van het RGEN zijn: KNMI, RIVM, ANVS, WFSR, NVIC, Rijkswaterstaat, Defensie en KWR.