Werkplek 2.0

Vandaag de dag maakt ICT een ware revolutie door en raakt informatietechnologie steeds verder ingebed in onze samenleving. Tegenwoordig beschikt bijna elke Nederlander wel over een smartphone, tablet of laptop. Dat is handig, je eigen digitale privé-omgeving. Kennis die je over al die mogelijkheden opdoet, neem je ook mee naar je werk. Want daar wil je natuurlijk ook gebruik maken van moderne middelen. Hoewel het gebruik van die middelen eenvoudiger wordt, produceert, verwerkt en verzendt het steeds meer informatie. Die ontwikkeling zie je ook op het werk. Men genereert meer data en informatie dan ooit tevoren.

Veelvuldig delen van beeld- en geluidmateriaal, het creëren van grote datasets, de dynamiek in samenwerkingsverbanden; dit soort ontwikkelingen vragen om andere ondersteunende technieken dan waar we nu gebruik van maken. De huidige virtuele werkplek is aan een upgrade toe. Het afspelen van filmpjes op YouTube of draaien van grote rekenjobs gaat in de huidige virtuele werkplek niet echt lekker. Dat is niet verwonderlijk, want de huidige virtuele werkplek draait op infrastructuur van ruim vijf jaar oud.

In onze virtuele werkplek komen veel zaken samen. Het is een complex geheel van servers, infrastructuur, soft- en hardware. Waar je voorheen nog door een uitbreiding van het werkgeheugen of het bijplaatsen van een snellere processor, je apparatuur weer wat jaartjes mee kon doen gaan, gaat dat gaat nu niet meer op. De onderliggende technologie heeft afgelopen jaren een heuse vlucht genomen. Een nieuwe virtuele werkplek ontwikkel je niet even zomaar, dat vergt tijd en aandacht. Er is een nieuwe situatie ontstaan waarbij partijen steeds minder afhankelijk zijn van wat de technologie toestaat (technology-driven) en is het de behoefte van de partijen die de toegepaste techniek bepaalt (data-driven). Dat verlangt dus een andere, nieuwe aanpak.SSC-Campus vindt het belangrijk kwaliteit te leveren. Daarom vernieuwt SSC-Campus de (virtuele) werkplek. Dat project noemen we Werkplek 2.0. We hebben gekeken naar de wensen van onze klanten en naar ontwikkelingen op diverse gebieden, zowel in de markt alsook binnen de Rijksoverheid. Onze bevindingen en hoe we nieuwe technologie gefaseerd kunnen introduceren hebben we in een visiedocument vastgelegd.

Implementatie van nieuwe, snellere opslagtechniek heeft al plaatsgevonden. En met migratie van intensieve (reken)applicaties naar speciale servers is al flinke winst geboekt qua rekenkracht. Voorheen duurde een rekenjob nog ruim een dag, nu wordt dat binnen drie uur afgerond. We zullen binnenkort starten met inrichten van snellere servers, die grafische vereisten in de virtuele werkplek veel beter aankunnen. Op termijn wordt ook apparatuur op de werkplekken zelf vervangen. Het wordt wat om trots op te zijn: Werkplek 2.0.