man kijkt op smartphone

App Ik heb nu last: creatief maatwerk voor luchtweg-patiënten

Via de app ‘Ik heb nu last’ krijgen mensen met luchtwegklachten informatie op maat, en voor de wetenschap komt er meer inzicht in de rol van lokale luchtkwaliteit bij luchtwegklachten. Geestelijk vader van de app en onderzoeker bij het RIVM Centrum Luchtkwaliteit Joost Wesseling is blij met het resultaat: “De jonge honden-brigade die hier aan heeft gewerkt, was heel inspirerend. Hun oplossing was professioneel, creatief en goedkoper dan een standaardoplossing.“

Van idee naar app

“We hebben samen gekeken: waar is echt behoefte aan?”, zegt Joost Wesseling. De app ‘Ik heb nu last’, sinds september beschikbaar, is in samenwerking met het Longfonds en Milieudefensie gemaakt. De app is vooral bedoeld voor mensen met klachten aan de luchtwegen. Luchtverontreiniging vergroot de klachten bij veel patiënten. De bedoeling is om via de app een patroon in kaart te brengen, waardoor op persoonsniveau een voorspelling van de gevoeligheid kan worden gemaakt.

Idee

Joost Wesseling kwam samen met collega’s Ronald Hoogerbrugge en Jacqueline van Engelen op het idee van de app. Bij hem speelde mee dat hij in zijn directe omgeving verschillende mensen kent met klachten aan de luchtwegen. “Het idee is voor een deel uit frustratie ontstaan. Nooit weten ze precies hoe het komt dat ze soms wel en soms geen last hebben. Is het ozon? Is het fijnstof? Of alles tegelijk?”

Rapport op maat

Stikstofdioxide: een 4; fijnstof: een 2 en de ozonconcentratie krijgt ook een 2 op een schaal van 1 tot 10. Een willekeurige rapportage die bijvoorbeeld een COPD-patiënt ontvangt nadat hij het cijfer 6 voor de hoeveelheid last op een bepaalde dag heeft ingevuld op de app. Wil je geen naam, locatie of e-mailadres invullen? De app kan ook anoniem gebruikt worden, zonder rapportage in de mail.

Jonge honden

Bij het ontwikkelen van de app was een belangrijke rol weggelegd voor vier studenten van de Hogeschool Rotterdam. Zij maakten het basisontwerp voor de grafische vormgeving. Joost Wesseling: “Het was echt een jonge-honden-brigade die eraan werkte. Heel inspirerend, en creatiever en goedkoper dan een standaardoplossing, bijvoorbeeld via een bureau.”

Basis voor onderzoek

Naast de informatie op maat die kan worden geleverd, wordt de app nog op een andere manier ingezet. De gegevens uit de app vormen namelijk een basis voor langetermijnonderzoek. Joost Wesseling: “We zijn zelf ook benieuwd welke conclusies we over een tijdje kunnen trekken. Vanuit de website en app ‘allergieradar’ weten we bijvoorbeeld al dat een deel van de mensen die last hebben van hooikoorts, ook gevoelig zijn voor luchtkwaliteit. Dus het is goed om ook daar nog meer cijfers over te hebben.”

 

Gebruiksvriendelijk ontwerp

Margot de Heide is er trots op: haar eerste app in de App Store. De ontwerper van de ‘Ik heb nu last app’ vertelt hoe ze te werk is gegaan: “Ik heb vooral aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. De app is voor een brede doelgroep bedoeld. Ook ouderen moeten er goed mee overweg kunnen. Zo heb ik het navigeren via sliden van 0 tot 10 makkelijk gemaakt.”

Feedback

Ze is net afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in de richting Communication and Multimedia Design. Drie mede-studenten van de Hogeschool werkten ook aan de app: Ingelotte de Bont, Nick Kiran en Yosh Botterhuis.

Joost Wesseling vroeg steeds tussentijds reactie op het ontwerp bij het RIVM, het Longfonds en Milieudefensie. “Die feedback was heel waardevol.” Op grond daarvan paste Margot de Heide het ontwerp weer aan. Ontwerpen voor een app is wezenlijk anders dan bijvoorbeeld voor een website. “Je moet rekening houden met knopjes die een bepaalde grootte moeten hebben. Het swipen en sliden vraagt ook om een aparte aanpak. Het is echt een heel andere manier van ontwerpen.”

Wensen

“Het was erg leuk om te doen, en de samenwerking met het RIVM was prettig. Joost Wesseling verbond de mensen echt met elkaar.”

Margot heeft nog wel wat wensen voor de app. “Ik hoop vooral dat er veel mensen participeren en dat het RIVM echt iets aan de informatie heeft. En ik zou graag een versie 2.0 willen maken, want ik heb nog allerlei ideeën om de app verder te verbeteren!”