De drie B's van veilig werken: bewegen, borgen, binden

In 2015 heeft RIVM Veilig Werken een visie opgesteld voor de komende vier jaar. Centraal in deze visie staat de ‘KennisHub’ Veilig Werken in Nederland. Een centraal punt dat kennis over arbeidsveiligheid ontwikkelt en hulpmiddelen biedt om deze kennis in de praktijk toe te passen. Daarbij benut RIVM eigen kennis en vult dit aan met de kennis en kunde van zijn netwerkpartners. Het streven daarbij is kennis te Binden , kennis te Borgen, en kennis te Bewegen.

De visie en ambitie voor veilig werken staat niet op zichzelf, maar is één van de manieren om bij te dragen aan de doelstellingen van RIVM 2020. Het RIVM kiest daarbij positie midden in de maatschappij. Zo kunnen we iets betekenen voor onze opdrachtgevers, onze netwerk- en ketenpartners en voor de maatschappij als geheel.

Voor veilig werken geldt dat we de afgelopen twee jaar een netwerk hebben opgebouwd met onder meer de beroepsgroep veiligheidskundigen, sectororganisaties en bedrijven. En we zijn ook met elkaar aan de slag gegaan. We ontwikkelen daarbij gezamenlijk kennis en producten om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

Het gaat trouwens best goed in Nederland met veiligheid. Er gebeuren steeds minder ongevallen. Soms gaat het toch even mis. En ieder ongeval is er één teveel. RIVM realiseert zich dat het lastig kan zijn om ervaringen met ongevallen te delen met anderen. Het voelt al gauw als de vuile was buiten hangen. RIVM kan vanuit haar onafhankelijke positie lessen trekken uit de anonieme gegevens over ernstige ongevallen. De geleerde lessen geven we terug aan sectoren en bedrijven in Nederland.

Een nieuw initiatief uit 2015 is het opzetten van een database met werkende veiligheidsmaatregelen: de interventiedatabase. Immers, er zijn veel goede ervaringen met maatregelen voor veiligheidsrisico’s. Maar het is lang niet altijd duidelijk of een maatregel nou wel of niet werkt en waarom. Met de interventiedatabase komen we tegemoet aan een behoefte die onder veiligheidskundigen breed leeft.

In dit online magazine een greep uit de belangrijkste ontwikkelingen, activiteiten en producten van 2015. Een jaar waarin RIVM samen met anderen een basis heeft gelegd voor dé KennisHub Veilig Werken in Nederland.

Namens het RIVM,

Viola van GuldenerProgrammacoördinator RIVM Veilig Werken