Samenwerken aan gegevens over ambulances

Iedereen begrijpt dat tijdige aanwezigheid van ambulances levens kan redden. In de grote steden komt het nogal eens voor dat ambulances te laat zijn. Geert Jan Kommer, werkzaam bij het RIVM, doet onderzoek naar rijtijden van ambulances in Nederland. SSC-Campus ondersteunt hem daarbij: “SSC-Campus is een belangrijke partner in het verwerken van de data.”

Sinds 2007 verzorgt het RIVM analyses voor productiecijfers over responstijden van ambulances. Onderzoeker Geert Jan Kommer: “Nederland is opgedeeld in 24 regio’s. De norm voor de responstijd bij een levensbedreigende situatie is 15 minuten. Dat houdt in dat ambulances binnen 15 minuten na melding op locatie moeten zijn. Omdat wij al tien jaar lang ritgegevens verzamelen, hebben we nu een grote database met logistieke gegevens. Met die gegevens kunnen we analyseren waar de knelpunten zitten.” Deze cijfers zijn een belangrijke bron van informatie voor zorgverleners, beleidsmakers en diverse onderzoekscentra.

Hele puzzel

Rondom een grote stad met een groot ziekenhuis zijn meer ambulances nodig dan in landelijke gebieden. Daarbij komt dat de vraag varieert over de dag, over de week en over de seizoenen. Overal in Nederland geldt dezelfde norm voor responstijden. Het is nog een hele puzzel om te bepalen hoeveel ambulances waar gestationeerd moeten worden. Geert Jan: “Daarbij komt nog dat de vraag naar spoedeisend vervoer de afgelopen drie jaar met ongeveer 18% gestegen is.

Er bestaan inmiddels modellen waarin de geografische gegevens gecombineerd worden met gegevens over de status, snelheid en locatie van ambulances. Daardoor kan een meldkamer in een regio precies zien waar ambulances beschikbaar zijn en waar deze het beste ingezet kunnen worden. De combinatie van het rijtijdmodel en GPS-gegevens stelt een zorgaanbieder vervolgens in staat te besluiten meer of minder ambulances in een regio in te zetten.”

Met één druk op de knop de juiste informatie

SSC-Campus werkt samen met Geert Jan aan het verkrijgen van de juiste informatie uit de ritgegevens. “De eerste jaren kon ik zelf nog aardig uit de voeten met de data, maar de datasets werden te groot om zelf te analyseren. SSC-Campus helpt mij de gegevens te uniformeren voor verdere verwerking. Een prettige bijkomstigheid is dat alle gegevens op de infrastructuur van SSC-Campus staan. Door de bundeling van kennis en rekenkracht bij SSC-Campus, is SSC-Campus een belangrijke partner in het verwerken van de data.

Ook bij het maken van scripts om informatie uit de gegevens te verkrijgen en het analyseren van die data is SSC-Campus me goed van dienst. Nu kan ik met één druk op de knop snel beschikken over de juiste informatie voor mijn model. Dat kan heel handig zijn als je het ministerie snel van informatie moet voorzien.”