Erkenning voor vakgebied veiligheid

Dijkens werd genomineerd door vier verschillende mensen van overheidsorganisaties én bedrijfsleven. “Het is een enorme erkenning van het werk wat we doen in Nederland op gebied van crisisbeheersing,” zegt Dijkens, “en voor het vakgebied veiligheid. Het was toen een belangrijk onderwerp en het is steeds belangrijker geworden.”

Dijkens krijgt de prijs voor zijn indrukwekkende staat van dienst op gebied van crisisbeheersing. Hij was een van de drijvende krachten achter de verdere professionalisering van de crisisorganisaties voor milieu, drinkwater en straling. Hij stond aan de wieg van het Crisis Expert Team milieu en drinkwater en is de oprichter van het Landelijk Laboratorium netwerk terroristische aanslagen. Ook is hij voorzitter van drie verschillende internationale netwerken die zich samen sterk maken voor een veiligere wereld. En met de ontwikkeling van een Flash Environmental Assesment Tool (FEAT) en trainingen voor specialisten voor humanitaire missies in milieurampgebieden, heeft Nederland dankzij Dijkens een Green Star Award gewonnen. Dit is een prestigieuze prijs die wordt uitgereikt door de Verenigde Naties.

De prijsuitreiking maakte onderdeel uit van een themadag ‘Crises veranderen, veranderen wij mee?’ op 26 januari 2017. GGD’en, Veiligheidsregios’s, Omgevingsdiensten en het RIVM kwamen op deze dag bij elkaar om in kaart te brengen welke veranderingen op gebied van crisisbeheersing gaande zijn en hoe dit van invloed kan zijn op de crisisrespons en samenwerking.

Jan Kliest

De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Jan Kliest, die in 2013 overleed. Hij was hoofd bij het Centrum Veiligheid van het RIVM.  Dankzij hem is de crisisresponsorganisatie van het RIVM opgebouwd. Zijn motto was: ‘kennis bij elkaar brengen is kracht’. Het RIVM vindt samenwerking op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid erg belangrijk. Kennis bij elkaar brengen en verspreiden staat voor het RIVM als kennisinstituut bovenaan.

 

Link naar de video-reactie van Chris Dijkens