Terugblik op de Inspiratiedag

SSC-Campus wil voor kennis- en onderzoeksinstituten binnen de overheid dé ict leverancier zijn. Hoe doe je dat in de praktijk? Bijvoorbeeld door voor en met je klanten op zoek te gaan naar wat de toekomst brengt en welke ICT-voorzieningen daarbij passen. Daarom organiseerde SSC-Campus op 7 september de allereerste Inspiratiedag. Een dag waarop we in ontspannen sfeer met onze klanten, partners en medewerkers kennis en inspiratie opdeden van relevante innovaties en opkomende technologieën.

Op het grasveld voor KNMI was een heus festivalterrein opgetuigd met vier grote tenten. Het publiek: onderzoekers en bestuurders van onze klanten, leveranciers, collega SSC’s en Campus-medewerkers. Onder vakkundige leiding van dagvoorzitter Johan Melse begon de Inspiratiedag met keynote spreker Menno Lantinga. Hij hield zijn publiek voor dat de technische innovaties razendsnel gaan maar de vernieuwing van de organisatie daar sterk op achterblijft. Het grootste probleem is niet de technische innovaties te omarmen, maar je organisatie daar op aan te passen. Een afdeling innovatie in het leven roepen is de doodsteek voor een organisatie omdat dan iedereen kan verwijzen naar de afdeling innovatie.

Daarna waren er presentaties over uiteenlopende thema’s. Van hot trends Serious gaming en Blockchain, presentaties van SSC-Campus zelf over de werkplek van de (niet al te verre) toekomst en het Modellenplatform, tot hardcore technologische presentaties over de mogelijkheden van grafen database en linked data. En voor de benodigde mindset achter al deze inspiratie en innovatie was er een presentatie over Agile werken. Naast een lunch verzorgd door foodtrucks was er in de pauzes volop gelegenheid tot netwerken en het bezoeken van stands, de Supercomputer en het SSC-Campus Support Center.

Alle bezoekers kregen een RFID bagde waarmee ze konden meedoen aan een interactief experiment: aan het einde van de dag demonstreerde een SCRUM team mogelijkheden tot visuele presentatie van de verzamelde data.

Resultaat: wat SSC-Campus betreft een geslaagde eerste Inspiratiedag, wordt vervolgd in 2019.