Voorwoord

Luchtfoto

Als we geluk hebben dan worden we allemaal oud. Wijsheid komt namelijk met de jaren. Maar met de jaren komen ook de gebreken. Als een oudere valt, dan is de kans dat er iets breekt in het lijf groter. Het hoort erbij. Verouderingsprocessen zien we ook terug in het bedrijfsleven. Niet alleen bij de werknemers, maar ook bij machines en bijvoorbeeld pijpleidingen. Ongeveer 30% van de incidenten met gevaarlijke stoffen zijn (mede) veroorzaakt door veroudering van installaties. 

Ook bij het RIVM zijn we bezig om negatieve gevolgen van veroudering tegen te gaan. Zo krijgen systemen en rekenmodellen een update. SAFETI NL en RBM II voldoen binnenkort weer aan moderne eisen. De publicatiereeks gevaarlijke stoffen wordt vernieuwd en er is een handboek in de maak omdat het omgevingsveiligheidsbeleid wordt gemoderniseerd. Het is dus niet dat we jonger worden, maar we blijven wel bij de tijd.

Hierover vertelden we ook op onze netwerkdag. De tweede editie van de netwerkdag Omgevingsveiligheid was drukbezocht en goed gewaardeerd. Er is veel kennis uitgewisseld, met een presentatie over Omgevingsveiligheid in Vlaanderen en sessies over recente ontwikkelingen bij de modernisering van omgevingsveiligheid, de waardering van veiligheidsmaatregelen bij het spoor en de publicatiereeks gevaarlijke stoffen. Bovenal was het goed om de mensen uit ons netwerk weer te zien en spreken.

Dat en meer leest u in deze eerste editie van dit magazine over omgevingsveiligheid. Veel leesplezier! En laat ons vooral weten wat u er van vindt via omgevingsveiligheid@rivm.nl