Kennisintegratie voor beleidsondersteuning highlights

Citizen Science

Project is in 2017 afgerond, onder meer resulterend in een promotie bij de VU. Het project heeft laten zien wat de toegevoegde waarde van - en de aandachtspunten bij - Citizen Science zijn, zowel in wetenschappelijke zin als in de samenwerking met wijkbewoners. In 2017 zijn de RIVM-projectleiders van verschillende CS gerelateerde projecten onder leiding van de promovenda enkele malen bij elkaar geweest om te verkennen wat de volgende stappen op dit gebied kunnen/moeten zijn. Inmiddels loopt een SPR-gefinancierde verkenning op dit gebied, ter voorbereiding op het nieuwe SPR.

DIVE

Dit houdt in: de oplevering van de website met tools en richtlijnen voor datavisualisaties; de in huis aanwezigheid van competente medewerkers om data te visualiseren en als adviseur op te treden voor de overige RIVM'ers (capacity building).

SMAP

Project is afgerond. Het project heeft mooie resultaten opgeleverd. Ten eerste een goede, valide schattingsmethode voor schattingen van gedrags- en gezondheidsindicatoren op buurtniveau. Ten tweede is die schattingsmethode toegepast op cijfers uit de landelijke gezondheidsenquête.

De methode en mogelijke toepassingen daarvan zijn besproken op een interne RIVM-bijeenkomst, en op twee bijeenkomsten met externe partijen (NIVEL, CBS, ErasmusMC, GGD-en). Deze partijen willen graag met RIVM op dit terrein verder samenwerken, om tot betere schatters op buurtniveau te komen.

Tot slot

Belangrijk voor de middellange termijn is - mede gezien de ambities in SPRnext - dat we investeren in verdere ontwikkeling van methoden voor het maken van kennissyntheses en daarbij behorende afwegingskaders (capacity building), dat betekent ook doorgaan met investeren in bestuurskundige kennis en in kennis en expertise op het gebied van knowledge translation.

Meer informatie over het speerpunt Kennisintegratie voor beleidsondersteuning.