Ontwerp nieuwbouw haalt hoogste score duurzaamheidscertificaat

Artist impression van nieuwbouw voor RIVM

Op 14 augustus 2015 heeft het ontwerp van de nieuwe huisvesting voor RIVM en CBG het hoogste BREEAM-duurzaamheidscertificaat gehaald. Het is voor het eerst dat een publiek-private samenwerking (PPS) voor een gebouw in Nederland dit hoogste niveau (“outstanding”) behaald. Het is vooral bijzonder dat een gebouw van deze omvang en complexiteit zo’n hoge score behaalt. Er komen namelijk niet alleen kantoren in, maar ook laboratoria.

Wat is duurzaam

Een duurzaam gebouw verbruikt onder andere minder energie, is ecologisch verantwoord, en maakt gebruik van duurzame materialen. Een manier om dit te toetsen is met BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), een internationaal erkend certificaat voor de duurzaamheid van gebouwen. BREEAM geeft de duurzaamheidsprestaties in vijf gradaties aan: Pass, Good, Very good, Excellent, Outstanding. Om een paar duurzame kenmerken van de nieuwbouw te noemen: de koeling, verwarming en verlichting van het gebouw veroorzaken geen uitstoot van CO2. De benodigde energie wordt onttrokken aan een windmolen.

Comfortabel en gezond

Met het BREEAM-keurmerk is het gebouw ook gekwalificeerd als comfortabel en gezond, zowel voor werknemers als bezoekers. Zo zijn er open werkgebieden, hoge verdiepingen en een zichtbaar duurzame, groene huisvesting. Het groen binnen en buiten draagt bij aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en zijn omgeving. Groene daken en wanden isoleren het pand in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte). Ook dragen ze bij aan de luchtzuivering doordat het groen CO2 omzet in zuurstof.

Terug naar overzicht Mens en organisatie

Terug naar inhoudsopgave