Safety award voor Exxon

Bij de geïntegreerde raffinage- en chemielocatie van ExxonMobil in de Botlek draait alles om systemen. Ook veiligheid wordt op een systematische manier aangepakt. Daarbij draait veel om het zogenoemde Loss Prevention System (LPS). Bij ExxonMobil in de Botlek is dit systeem anderhalf jaar geleden ingevoerd. Volgens het bedrijf werpt het zijn vruchten af.

Bij LPS draait het vooral om communicatie over veiligheid op ieder niveau in de organisatie. Voortdurend zijn er gesprekken tussen de medewerkers, ook met die van contractors. Vakmensen kunnen op die manier van elkaar leren van near misses en door elkaar bijvoorbeeld te observeren. Hoe wordt het werk gedaan en gebeurt het ook veilig? Op die manier ontstaat een organisatie op basis van vertrouwen. Een organisatie waar medewerkers van zowel ExxonMobil als van contractors het prettig vinden om binnen te werken en constant het idee hebben dat er gezamenlijk, zonder onderscheid wordt gewerkt aan veiligheid.

Tijdens de netwerkbijeenkomst van het RIVM in april 2016 vertelde Yorick Lieffering, projectleider van de VOMI Safety eXperience Award vol enthousiasme over de prijs. Viola van Guldener, programma co├Ârdinator veilig werken bij het RIVM, zit in de jury.