Oefenen met Borssele

De afgelopen maanden oefenen verschillende organisaties, bestuurders en hulpdiensten de bestrijding van een kernongeval. Daarbij gaat het om jaarlijkse terugkerende alarmoefeningen in samenwerking met Kerncentrale Borssele (EPZ). Ook gaat het om de landelijke Nationale Nucleaire Oefening (NNO) die in het voorjaar van 2018 zal plaatsvinden.

De jaarlijkse oefeningen met EPZ waren in september en oktober 2017. Technische collega's van EPZ hebben samen met het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) een uitdagend oefenscenario uitgewerkt. Het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN) en RIVM richtten zich tijdens deze oefening op heldere communicatie met het frontoffice van het Crisis Expert Team straling en nucleair. Het maken van duidelijke procesafspraken en het delen en verifiëren van kennis en informatie stonden hierbij centraal.

Nationale Nucleaire Oefening

De Nationale Nucleaire Oefening (NNO) vindt begin 2018 plaats. Daarbij gaat het om een incident in kerncentrale Borssele. De NNO bestaat uit een regionale oefening op 8 februari en een rijksbrede oefening in april. In het najaar van 2017 is een inwerktraject van de NNO van start gegaan. Dit is een initiatief van het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing van het ministerie van Infrastructuur en Water en de Nationale Academie voor Crisisbeheersing van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het inwerktraject bevat roltrainingen en basismodules (bijvoorbeeld over het Nationaal Crisisplan Stralingsincidenten). Een kerngroep van initiatiefnemers aangevuld met vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio’s Zeeland, Midden West Brabant en het RIVM bereidt de oefeningen voor. Naast de kerngroep zijn verschillende werkgroepen opgericht. Bijvoorbeeld voor het opstellen van het scenario en de communicatie rondom de oefening. Het RIVM draagt inhoudelijk bij aan modules van het inwerktraject en aan verschillende werkgroepen. Ook neemt het RIVM deel aan het kernteam en vertegenwoordigt daar de organisaties die een rol hebben binnen het RGEN.

De data van de NNO, het scenario, de te oefenen fases van het ongeval en de deelnemers van de verschillende onderdelen staan nog niet vast. De komende maanden wordt de oefening verder voorbereid. In de NNO Nieuwsbrief kunt u meer lezen. Stuur een e-mail naar RGEN als u deze nieuwsbrief wilt ontvangen.