Over opleiden, trainen en oefenen

Jaarlijks stelt de responsorganisatie een leerprogramma vast. Dit programma bestaat uit activiteiten op het gebied van opleiding, training en oefening (OTO) voor verschillende functiegroepen binnen de responsorganisatie zoals coördinatoren, onderzoeksleiders, veldploegleiders, monsternemers, gaspakdragers, deskundigen veldmeting, analisten, modelleurs, meetwagenbemanning straling, toxicologen en drinkwaterdeskundigen.

Ook nemen medewerkers deel aan OTO-activiteiten van het Crisis Expert Team Milieu en Drinkwater, het Landelijk Laboratorium Netwerk terreuraanslagen, het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk en het Crisis Expert Team straling en nucleair. Dit jaar besteedt RIVM in het bijzonder aandacht aan het Protocol Verdachte Objecten (PVO).

Het leerprogramma voorziet in activiteiten voor het vergroten van kennis, het aanleren en onderhouden van vaardigheden, het toepassen van kennis en vaardigheden in de praktijk en het aanscherpen van competenties. De activiteiten in het leerprogramma zijn wisselend. De complexiteit van de oefeningen hangt onder andere af van de setting waarin de oefening plaatsvindt. Zo zijn er oefenactiviteiten voor de functiegroepen apart, maar ook voor meerdere functiegroepen samen, of voor gezamenlijke oefeningen met externe netwerkpartners.

In allerlei OTO-activiteiten trekken we samen op met onze externe netwerkpartners. Zo trainde ons gaspakkenteam dit voorjaar met het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en ProRail. Een ander voorbeeld is de internationale oefening Convex3, waarbij het RIVM en Rijkswaterstaat radioactieve monsters analyseerden en de resultaten via het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN) werden teruggekoppeld aan het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA. Andere activiteiten met partners in dit najaar waren: een oefening met de brandweer, een training met het monstername- en meetteam van de Inspectie Leefomgeving Transport (ILT), alarmoefeningen met kerncentrale Borssele en diverse activiteiten in aanloop naar de Nationale Nucleaire Oefening die in het voorjaar van 2018 plaatsvindt.