Bepalen van het effectgebied bij incidenten

Tijdens een workshop van de Netwerkdag Incident Bestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) op 4 juni 2019 presenteerden de Brandweer Nederland en het RIVM de eerste voorstellen voor het project ‘Bepalen effectgebied’.

Tijdens incidenten met gevaarlijke stoffen, zoals een lekkende tankwagen of een brand, is het belangrijk dat bewoners en bedrijven snel worden geïnformeerd over het effectgebied, de gezondheidsrisico’s en de handelingsperspectieven. Eén van de manieren om het effectgebied te bepalen, is het verrichten van metingen. De brandweer werkt daarbij samen met externe partijen, zoals het RIVM. 

Om de samenwerking te optimaliseren, is Brandweer Nederland het deelproject ‘Bepalen effectgebied’ gestart. Dit is één van de projecten binnen het programma ‘Samen werken aan Grootschalig en Specialistisch optreden’. In het project wordt geïnventariseerd welke kennis en middelen op regionaal en landelijk niveau aanwezig zijn. Daarnaast gaat het projectteam kijken naar de beste vorm voor coördinatie en regie bij incidenten en voorstellen doen voor het maken van samenwerkingsafspraken.

Tijdens de workshop zijn de eerste voorstellen voorgelegd. Alle aanwezige Adviseurs Gevaarlijke Stoffen werden aan de hand van vier vragen uitgedaagd om mee te denken. De constructieve feedback wordt de komende maanden verwerkt.