Landelijke training Gezondheidskundig Adviseurs Gevaarlijke Stoffen

Bij incidenten waar mensen in de omgeving mogelijk in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen speelt de Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) een belangrijke rol. De GAGS in Nederland krijgen over het algemeen weinig training. Als zij al deelnemen aan een oefening is dit vaak als tegenspeler voor andere functionarissen. Daarom organiseerde het RIVM dit jaar samen met de GAGS, in opdracht van het ministerie van VWS, voor de derde keer een training voor alle GAGS in Nederland. 

De Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) speelt een rol bij CBRNe-incidenten waarbij sprake is van een (dreigende) blootstelling van mensen aan gevaarlijke stoffen. De GAGS duidt gezondheidseffecten en -risico’s  en adviseert welke maatregelen genomen kunnen worden om slachtoffers, betrokken hulpverleners en burgers te beschermen. Ook adviseert de GAGS over risico- en crisiscommunicatie. Het doel van de landelijke training op 22 en 29 maart was om de GAGS te versterken in het uitoefenen van zijn rol tijdens een incident.

De training bestond uit drie onderdelen. Elk onderdeel ging dieper in op een specifieke taak of competentie. Het onderdeel ‘Effectief samenwerken’ ging over begrippen als maatschappelijke oriëntatie, politiek-bestuurlijk inzicht en daadkracht. Een ander onderdeel ging over ‘Goede gespreksvoering’. Met behulp van een rollenspel met acteurs leerden de GAGS hoe ze in de communicatie over gezondheidsrisico’s oog kunnen hebben voor de ontvanger van de boodschap. Tot slot werden de GAGS uitgedaagd om onder tijdsdruk een inhoudelijk advies op te stellen. Analyseren, oordelen en het oplossen van het probleem stonden hier centraal.

Tijdens de landelijke GAGS-training was er ook gelegenheid voor onderling overleg over de aanpak en reflectie op optredens en inhoudelijke adviezen. Van en met elkaar leren bleek wederom bijzonder waardevol.