Serious game Resilience

Opleiding tot trainer van het Resilience-spel gestart

In het najaar werd de eerste train-de-trainer opleiding voor het Resilience-spel gegeven. Het RIVM ontwikkelde dit spel, waarmee je traint hoe om te gaan met onverwachte situaties. De  deelnemers van de train-de-trainer volgen een opleiding tot trainer van het Resilience-spel. De meerdaagse opleiding combineert de inhoudelijke kennis van het RIVM en de didactische expertise van het opleidingsinstituut Boertien Vergouwen Overduin (BVO, onderdeel NCOI-groep). Deze combinatie blijkt een succes. De eerste deelnemers zijn inmiddels met succes geslaagd.

Voorafgaand aan de opleiding doorlopen de cursisten een e-learning, zodat ze eerst kennis kunnen maken met het spel en de theorie van resilience. In de opleiding is vervolgens aandacht voor trainersvaardigheden. Denk aan de structuur van een workshop, LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) en uitleg van het spel aan toekomstige deelnemers. Daarnaast oefenen de deelnemers ook met het spel en de begeleiding ervan. Hierbij staat leren door ervaren centraal.De volgende stap voor de cursisten is de praktijktoets. Hierbij gaan de cursisten het spel begeleiden in de praktijk, in de aanwezigheid van de docent van BVO.

De eerste groep bestond uit tien experts op het gebied van veiligheid. Het was een leergierige groep met uiteenlopende ervaring met het Resilience-spel en didactische vaardigheden. Ook varieerde hun kennis van en ervaring met resilience. De deelnemers leverden een belangrijke bijdrage aan het succes van de eerste opleidingsronde. Dit kwam door hun inhoudelijke kennis van en ervaring met resilience, maar ook door hun feedback voor de volgende opleidingsrondes. Heeft u interesse in de train-de-trainer opleiding van het Resilience-spel? Ook in 2020 en 2021 starten nieuwe groepen.  Voor 2021 is inschrijven nog mogelijk. Voor meer informatie verwijzen we u naar https://www.bvo.nl/train-de-trainer.html