Foto van persoon die een filtersigaret doormidden breekt

Gezocht: organisaties die meedoen met RIVM-onderzoek

We krijgen als programmateam regelmatig vragen van collega onderzoekers om hun onderzoek in ons netwerk onder de aandacht te brengen. Dat doen we natuurlijk graag, als het voor u relevant is. 

Bij deze twee onderzoeken over gezondheidsbevordering op de werkplek. Graag uw aandacht hiervoor. 

De Rookvrij Loterij

Werknemers die niet roken zijn vitaler, productiever en minder vaak ziek. Wilt u uw werknemer een extra steuntje in de rug geven om te stoppen met roken? Doe dan mee aan het Rookvrij-onderzoek van het RIVM.

In het Rookvrij-onderzoek wordt een bewezen effectieve stoptraining aangevuld met wekelijkse loterijen.

Het klinkt mogelijk verrassend, maar het RIVM heeft eerder gevonden dat wekelijkse loterijen als goede stok achter de deur kunnen dienen bij gedragsverandering. Met uw deelname ondersteunt u niet alleen uw werknemer bij het stoppen met roken, maar dragen u en uw werknemer ook bij aan een betere aanpak om te stoppen met roken. Binnen én buiten uw bedrijf. Bovendien ontvangen deelnemers leuke attenties, waaronder een gratis persoonlijke blaastest t.w.v. €80,-.  

Meer informatie over het onderzoek én wat het u als bedrijf oplevert leest u in onze folder

Heeft u interesse in deelname of wilt u meer informatie? Mail dan naar rookvrij@rivm.nl of bel Eline Roordink (06-50 16 88 15). Suggesties of tips zijn welkom!

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is van groot belang om chronische ziekten te voorkomen en draagt zo bij aan duurzame inzetbaarheid. Mensen die werken brengen een groot deel van hun tijd door op het werk, daarom is de werkplek een belangrijke plek om een gezonde leefstijl te promoten. 

Het RIVM voert een onderzoek uit waarbij we een programma, gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl, gaan invoeren en evalueren. We gaan uitzoeken of het een positief effect heeft op de gezondheid en leefstijl van de medewerkers. Het programma is gebaseerd op een Europees succesvol voorbeeld, het Workplace Health Promotion Network in Lombardije. In dit programma ontvangen bedrijven een catalogus met programma’s gericht op verbetering van leefstijl en gezondheid.

Het betreft een integrale aanpak voor gezondheidsbevordering, waarin zowel programma’s gericht op de medewerker zelf als op de werkomgeving ingezet worden. Het is bekend dat een integrale aanpak meer kans biedt op succes, omdat gezondheidsbevordering via verschillende routes wordt ingezet

Uniek aan dit onderzoek is dat de doelgroep, de werkgevers en medewerkers, vanaf de start van het onderzoek betrokken zijn. Het doel is namelijk een programma te ontwikkelen wat goed aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep.

Neem voor deelname of meer informatie contact op met onderzoeker Denise Smit via denise.smit@rivm.nl of op 06-50194450