Het belang van Veiligheidsinterventies.nl: een interview met Jop Groeneweg

luchtfoto van paden door grasland

Het platform veiligheidsinterventies.nl is een half jaar online. Tijd om te kijken waar we nu staan, maar vooral onze blik op de toekomst te richten. Jop Groeneweg (hoogleraar Veiligheid in de zorg ) was als wetenschappelijk expert betrokken bij de ontwikkeling van het platform. We vroegen hem naar het belang, de obstakels en zijn toekomstdromen voor het platform.

Waarom vind je dit platform zo belangrijk?

‘Om maar direct met de deur in huis te vallen; in de veiligheidswereld gaat enorm veel tijd en energie op aan dingen die niet werken. En te weinig aan dingen die wel werken. Dat is overigens geen verwijt, want het probleem is dat we eigenlijk geen idee hebben wat werkt. En als we al enig idee hebben, dan hebben we geen idee waarom iets werkt. Daarom ben ik zo blij met dit unieke project. Want veiligheidsinterventies.nl geeft bedrijven de mogelijk om over oplossingen te praten, in plaats van over problemen.

Daarnaast is het van belang dat bedrijven aangeven wat ze hebben gedaan om dit resultaat te bereiken. Wat zijn tips en tricks, maar ook wat moet je vooral niet doen? Dat zijn allemaal dingen die we nu niet weten, maar waar het platform ons wel inzicht in kan geven. 

Maar voordat alle arboprofessionals nu bang worden, omdat ze (nog) niet weten welke informatie allemaal gevraagd wordt; niet nodig! Begin gewoon met het bekijken van het invulformulier op de website. Dan krijg je al een uniek inzicht in waar je op moet letten bij het invoeren van een interventie. En dat voordat je begint! Dat is toch fantastisch? Want over de vragenlijst is lang en breed nagedacht, dus ik durf wel te zeggen dat de informatie in de vragenlijst daadwerkelijk is wat je moet weten over de interventies die je inzet.’

We zijn nu een half jaar live, en ondanks dat er een aantal interventies zijn geplaatst, blijft de stroom aan interventies vooralsnog uit. Waar denk je dat dat aan ligt?

‘Iedereen die ik spreek over het platform is positief, maar ervaart ook een drempel bij het starten met het delen van hun interventies. Ik denk dat men bijvoorbeeld niet graag toegeeft dat er een probleem was. Maar dat is nu juist het mooie aan het platform. Je hoeft niet te vertellen wat het probleem was, het gaat erom wat je hebt gedaan om het probleem op te lossen.

Daarnaast kan de naamsbekendheid nog wel beter. Alle arboprofessionals moeten weten dat dit platform bestaat! Tenslotte zou ik het fantastisch vinden als het platform wordt opgenomen in het onderwijscurriculum. Dat het gebruik van veiligheidsinterventies.nl net zoiets wordt als leren rekenen. Mijn verwachting is dat men dan het platform echt actief gaat gebruiken en de stroom aan nieuwe interventies op het platform op gang komt. Gelukkig wordt daar nu hard aan gewerkt.’

Wat is je droom voor het platform?

‘Mijn droom is dat arboprofessionals en ontwikkelaars van interventies al hun interventies op het platform delen, waarbij we, hoe verschillend de partijen ook zijn blijven samenwerken en steeds lessen blijven leren. Dit platform kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van interventies steeds hoger wordt, zodat er straks in Nederland alleen nog 5-sterren interventies bestaan.

Maar daar stopt mijn droom niet, want uiteindelijk hoop ik dat er een Europees initiatief ontstaat waarbij verschillende systemen aan elkaar gelinkt worden tot een Europese database. En dat dit systeem uiteindelijk onder voorzitterschap van de VN omgevormd wordt tot de Global Intervention Database. Ach… dromen mag toch?’

Waarom is het belangrijk vandaag nog te beginnen met het delen van interventies? 

‘Willen we Nederland veiliger maken? Dan is het leren van elkaars ervaringen essentieel, zodat we gaan doen wat we moeten doen en stoppen met wat we niet moeten doen. Als je het vergelijkt met de zorg, dan kan het toch ook niet zo zijn dat jij een medicijn in handen hebt waarmee je mensen beter maakt, maar dat niet met anderen deelt? Die kennis moet iedereen hebben. Dus ga naar de website, en bekijk welke informatie van je gevraagd wordt. Dan zal je zien dat het echt nuttige informatie is om te delen. Want kennis over het wel of niet werken van interventie is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor anderen, en daarmee voor de veiligheid van Nederland. Maar dan moeten we wel van elkaar willen en durven leren.’

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je ook een veiligheidsinterventie op het platform delen? Kijk dan op veiligheidsinterventies.nl. Mocht je nog vragen hebben over het platform en/of hulp nodig hebben bij het delen van je interventie, dan horen we dat graag via veiligwerken@rivm.nl.