Kort Nieuws

Landbouwmachine close up

Nieuw op LVV: Informatie per type ongeval

De informatie op lerenvoorveiligheid.nl is aangevuld met informatie over verschillende type ongevallen. Deze informatie is terug te vinden bij de zogenaamde Type Informatiekaarten (TIK's). Met de TIK's kun je je verder verdiepen in één van de typen ongevallen. Je kunt bekijken welke acties tot het ongeval leidden, welke arbeidsmiddelen werden gebruikt en welke factoren een rol speelden bij het falen van veiligheidsmaatregelen. De komende periode breiden we het aantal TIK’s verder uit, zodat uiteindelijk alle 36 typen ongevallen uit onze database op de website staan. 

Naar de TIK's 

 

Download Storybuilder zonder inlog

Het programma Storybuilder is ontwikkeld om informatie over arbeidsongevallen te verzamelen. Deze database met meer dan 30.000 arbeidsongevallen wordt door het RIVM gebruikt om onderzoek te doen naar ernstige arbeidsongevallen.

Het programma en de databases zijn ook te downloaden voor degenen die eigen analyses willen maken, incidenten willen invoeren of zelfs eigen modellen willen bouwen. Voorheen was het nodig je aan te melden voordat het programma gebruikt kon worden, maar dat is vanaf nu niet meer nodig.

Het programma en de twee meest recente databases (arbeidsongevallen en MHC-ongevallen) staan in een zipbestand op de website en zijn voor iedereen te downloaden

 

Platform Zero Accidents wordt Veilig op 1

Sinds 2017 werken een aantal partijen in de agrarische en groene sector samen om het aantal (dodelijke) ongevallen te verminderen. Dit deden ze tot voor kort onder de naam Zero Accidents.

In eerste instantie zou het platform tot 2020 lopen, maar de partijen gaan met het initiatief door onder de naam ‘Veilig op 1’.

In 2021 zal het platform zich richten op specifieke thema’s om het aantal ongevallen te verminderen. Het RIVM ondersteunt dit werk met data en kennis over ongevallen.  

Naar website Veilig op 1

 

Enquete voor MKB-werkgevers naar preventie

Wilt u bijdragen aan een beter gebruik van preventieve maatregelen in het MKB? Help dan mee! 

Klachten aan het bewegingsapparaat en psychische gezondheidsproblemen komen vaak voor bij medewerkers en veroorzaken een groot deel van het verzuim. Vooral de sectoren zorg, schoonmaak, bouw en transport worden hierdoor getroffen. Het RIVM is daarom op zoek naar MKB-werkgevers (tot 250 medewerkers) om mee te doen met een onderzoek naar het gebruik van preventieve maatregelen binnen deze sectoren.

Bent u zelf werkgever in deze sector of heeft u contacten, deel dan deze link met een korte enquête en vul ‘m in. Bij voorbaat bedankt namens het onderzoeksteam!