Inzet in de praktijk

In de afgelopen tijd werd er regelmatig een beroep gedaan op de kennis en kunde van de Milieu Ongevallen Dienst (MOD). De veiligheidsregio Drenthe hebben we dit jaar al een aantal keer bezocht vanwege uitslaande branden. Daarbij hebben we gras bemonsterd voor analyse op onder andere dioxines. Ook voor de veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland hebben we gekeken naar de aanwezigheid van dioxines na een brand in een afvalberg. Een greep uit onze inzet in de praktijk.

Kinderen onwel in gymzaal

Van een hele andere orde was onze inzet in Lutjebroek. Daar waren "meerdere kinderen onwel geworden in een gymzaal". Samen met de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer en een medewerker van de gemeente hebben we onder andere luchtbemonsteringen uitgevoerd en het water uit de douche en van het riool geanalyseerd. 

Chemische puzzel in Gelderland

Een moeilijke 'chemische' puzzel hebben we opgelost samen met de Adviseur Gevaarlijk Stoffen (AGS) uit de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Er was sprake van een 'spontane' brand in een vuilniswagen tijdens de wekelijkse ophaalroute. De chauffeur heeft zijn lading aan de kant van de weg gedumpt en daarmee begon het puzzelwerk. Tussen het afval zaten zakjes met een oranje-bruin poeder dat in aanraking met water rook gaf. De AGS bracht het poeder naar het RIVM voor verdere analyse. Dit was van belang in verband met het opgevangen bluswater, het afvoeren van de restanten van het afval en ontsmetting van de bluskleding en het materiaal. Uit de metingen en testen bleek dat het poeder een haarverfproduct was. Het poeder bevatte onder andere ammoniak. Ammoniak zorgt ervoor dat de haarschubben tijdens een verfspoeling open gaan staan. 

Luchtkwaliteit stortplaats Sint Maarten

Begin 2019 heeft onze MOD twee weken lang de luchtkwaliteit gemeten rond de stortplaats van Philipsburg op Sint Maarten. In die periode zijn er niet of nauwelijks schadelijke stoffen gemeten. Gedurende onze aanwezigheid waren er geen uitslaande branden op de vuilstort. We hebben dus niet kunnen beoordelen wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn van stoffen die vrijkomen bij uitslaande branden op de stortplaats. Om dat wel te kunnen doen, is het noodzakelijk om tijdens een brand te meten. Deze taak zou de lokale brandweer kunnen uitvoeren. Wij zouden de brandweer op verzoek kunnen ondersteunen met apparatuur en kennis.

meer informatie